Wat is KSA-Chiro?

KSA-Chiro is:

  • Een plek om te spelen
  • Waar je je kan uitleven met andere kinderen van de buurt
  • Spelen en daarvan leren, zonder het te weten.
  • Een plek waar je kan lachen, dromen en plannen maken.
  • En kattenkwaad zal uithalen.  Dat zeker.
  • Waar je de boel op stelten zet, maar in groep alles opruimt.
  • Waar je de tijd vergeet, maar in groep herinneringen maakt.
  • Een plek waar je  niet de beste, de snelste of de slimste moet zijn,
  • maar gewoon mag ‘zijn’. Helemaal jezelf.

Verder is KSA-Chiro deel van de grootste en de derde grootste jeugdbeweging van Vlaanderen, waar net zoals vele andere Vlaamse kinderen elke zondag de tijd van hun leven hebben en in vele buurten een vaste waarden vormen.

Een beetje geschiedenis

Reeds in 1954 stichtte pastoor Philtjens de KSA voor de jongens, de meisjes moesten tot begin zestiger jaren wachten op hun vereniging: onder impuls van pastoor Walbers sloten zij zich aan bij de Chiro. Twee jeugdbewegingen in een parochie brengt ook nood aan lokalen mee. Het was ook pastoor Walbers die in 1975 het initiatief nam voor de bouw van jeugdlokalen. In de wijk, tussen de bossen, werd dankzij heel veel vrijwilligers het Bjöske gebouwd, Bjöske staat voor klein bos.

Midden jaren tachtig besloten beide jeugdverenigingen hun krachten te bundelen. Dit door eerst gezamelijk op kamp te gaan, daarna door de beide verenigingen te fusioneren. Geen van beide gaf graag zijn naam prijs; zo komt het dat wij in de Barrier een unicum hebben: een zeer goed werkende KSA-Chiro. De jeugdbeweging gaat elk jaar 10 dagen op kamp en organiseert begin mei haar Folle-Fak-Fuif.

Zondagen

Verveel jij je op zondagmiddag ook altijd? Ben je het beu om elke keer weer op familiebezoek te gaan? Dan is KSA-Chiro Barrier zeker iets voor jou. Bij ons amuseer je je rot met leeftijdsgenoten en andere vrienden.

De jongste afdelingen leven zich uit in de leukste spelletjes, bouwen een te gek kamp of doen het rustiger aan met een toffe knutsel- of kookactiviteit. De oudere afdelingen gaan dan weer op tocht, of gaan helemaal op in een reusachtig spel.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Wil je eens komen kijken wat de KSA-Chiro eigenlijk is? Kom op zondag gewoon eens naar ons lokaal (Teutenweg Z/N 3920 Lommel). Je ouders kunnen dan ook meteen kennis maken met de leiding.

En voor we het vergeten: de werking start om 13u30 en eindigt om 16u30.

Als jij of je ouders nog verdere vragen hebben kunnen jullie terecht bij:

De hoofdleiding